top of page
  • jokulata5

Kávé, tea, programok....

Updated: Sep 26, 2022



A kávé világnapja Japánból ered, ahol elsőként tartották meg a világnapot 1983-ban, 37 évvel ezelőtt. Hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én, a sokak által szeretett ital világnapját.



Kondra Katalin: Érzékelés


Nem látom tisztán dereng csak a fény, az a valaki itt, még nem vagyok én... Zajos lett az utca elillant a csend, lakásom a váram egy lakatlan sziget. Ott a függönyön túl, távol a világ, jólesik a semmi, kávé illatát érzem messziről, engem hívogat, keserédes, csábít, megadom magam. Nincs visszaút ha vágyam legyűrt, míg ittam a kávét az ágyam kihűlt.


Hát, én ezt igazándiból nem tudhatom. Teás vagyok.

Ha a kávézás örömét nem is, a hozzá kapcsolódó intelmeket szeretném megfogadni - illetve Grecsó Krisztián után szabadon - felajánlani népgazdasági hasznosításra!



Aranyosi Ervin: Lelki kávé


Kezdd el kávéval a napod, s kérlek, azt vedd észre: – hogy a kávéd jótékonyan hat az ébredésre…

Felnyitja a szemeidet, s lám a fény beárad, gondolatok ébredeznek, nyílik kelléktárad.

Jó lenne már, lelki szinten, ugyanígy ébredni, életedben jó dolgokat gyakran észrevenni.

Tudni, hogy a gondolatok teremtik a sorsod, napjaidban nem egy másik lény ruháját hordod.

Gondolatok, hitrendszered az, mi meghatároz. Minden ember így vonz jót, vagy rosszat önmagához.

Jól jönne egy “lelki kávé”, s végre felébredni, változtatva életünkön, önmagunkká lenni!


Kávétörténelem


A kávé eredete az Etióp fennsíkon található ősi kávé erdőkbe vezethető vissza. A legenda szerint egy kecskepásztornak köszönhetjük, hogy ma a kávé jótékony hatásait élvezhetjük. Ugyanis ez a kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy egy bizonyos fa bogyóinak evése után kecskéi annyira energikusak lettek, hogy nem akartak éjjel aludni.

Felfedezéséről beszámolt a helyi kolostor apátjának, aki tesztnek vetette alá a bogyókat. Italokat készített és megállapította, hogy ha ezeket fogyasztja, sokkal éberebb az esti imádságokon. Megosztotta felfedezését a kolostor többi szerzetesével, akik továbbadták a tudást vándorútjaik során. Az energikus bogyók pedig így indultak el világhódító útjukon. (etióp legenda)

„Magyarországon nagy valószínűséggel a törökök 150 éves megszállása alatt terjedt a „fekete leves”. Széleskörben azonban csak Buda visszafoglalása után ismerték meg az országban. Zrínyi Miklós a Szigeti veszedelem című művében írja le először a kávé szót: "Egymás közt sok dologról beszélgetének. Káuét kicsin finchából hörpölgetének…" 1714-ben megnyílt az első magyar kávéház, majd rövid időn belül számuk megsokszorozódott. A kávéházak pedig a szellemi és művészi világ központjává váltak.”

És akkor már helyben is vagyunk.. itt, Art’húrnál, nem igaz?

A kávézás remek alap egy találkozáshoz is!



De mi a helyzet, ha egyikőnk sem kávés... akkor marad a közösen eltöltött idő legoptimálisabb kihasználása... vannak a "szeretem" és a "fájdalmasannemszeretem" programok. Az elmúlt hétvégén mindenre volt precedens!

Kiállítások, színi előadás, könyvajánló, mozimaraton, zenélő szökőkút... naná, hogy ez elsősorban a mi számunkra érdekes. Arra, hogy bátran éljen a lehetőségekkel - jelen válogatással - mindenkit bátorítani szeretnék!




S ha már kávé, szót kell ejtenem alkotótársam, Rozványi Dávid kávémeséiről is. A történet szerint egy barátja azt mondta neki, hogy jól ír, csak hosszan. Jobb lenne, ha olyan rövideket írna, amiket egy kávé mellett is el lehet olvasni, így születtek kávémeséi - jónéhányból videót is készítettem.









2021.09.28.


35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page