top of page
  • jokulata5

Mind-mind január...



Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Ianusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában: a kétarcú isten, aki egyik arcával a múltba tekint, a másikkal a jövendőt üdvözli. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták.

Időjárással kapcsolatos népi megfigyelések: • januári meleg isten csapása • gyenge január, forró nyár, hűvös tavasz • nedves január mellett a pincében üres marad a hordó • téli mennydörgés jó termést, de még eljövendő csikorgó telet jelent • januári kövér veréb - hosszú tél • ha a mókusok ősszel sok diót és mogyorót gyűjtenek, akkor kemény januárra és általában hosszú télre lehet számítani • a ködös január nedves tavasszal jár • ha nem lenne fagy január hónapban, úgy biztosan meg fogja azt hozni március vagy április hónapja A fagyhoz kapcsolódik a következő megfigyelés: „Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy”.



Kalandozzunk kicsit a név kapcsán!

Vas István 30 éves volt, és már egy éve özvegy, amikor egy szentendrei művésztelepen először találkozott a 27 éves Szántó Piroskával. A költő hosszú szerelem és rövid házasság után veszítette el táncművész feleségét, Kassák Etelt….”a folytatás:



Vas István: Piroska


Piroska, jaj, Piroska Piroslik még a rózsa Habár a haj megőszül Zöld láng lobog alatta Arcod szemed a szád sem Felejtett el nevetni.


Nekem is van személyes kötődésem január 18-hoz: aki „miattam” lett anya szintén e nap szülötte, nevét is innen kapta. Akinek léte okán pedig mára már nagyi is lehetek, világra jöttével a 19-ét aranyozta be . Van egy hiedelem, miszerint ha egy várandós asszony térdre esik, kisfia, ha fenékre esik kisleánya, születik. Bevallom, nincs „esős” emlékem, viszont találtam egy ehhez a babonához kapcsolódó verset Kovácsné L. Katitól:




Végül következzen Tóth Árpád Január című verse!

Rossz időket élünk, hogy fessem ki jónak? Ki hisz ma Százéves Jövendőmondónak? Mikor maga sem hisz, öreg csont, magának,

Húzván gond gyümölcse vén ágát nyakának? Mégis, hivatalból, ő lévén az ember, Kinél a naptáros jobb időket rendel, Varázsló-süvegét most is félrecsapva, Üti a jövendő kongó űrét csapra:

Csorduljon sok jóval a sok jövő hónap, Rossz nap elmaradjon, több legyen a jó nap, A rossz úgy se jöjjön, ha ki tán hívatja, - Ez legyen az új év legszebbik divatja!






2022.01.18.


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page