top of page
  • jokulata5

Petőfi 200

Updated: Jan 31, 2023


Megemlékezni többféleképpen lehet!


Vannak, akik - tisztelegve a költőóriás emléke előtt – megzenésítik műveit.

Konkrét példákról is van tudomásom


Győrből :


Budapestről:



Kibocsáthatnak egy emlékérmét, ahogy ez meg is történt:

„…Születésének 200. évfordulója alkalmából egy színarannyal bevont jubileumi éremmel ünnepeljük a kivételes hazafi emlékét. A téma jelentőségét figyelembe véve a ragyogó veret a legkiválóbb verdei minőségben készült…”



Kőbe, bronzba „véshetik”, így például Gyulán is, ahol a Petőfi téren áll a költő életnagyságú bronz szobra (képmelléklet), melyet Ferenczy Béni készített 1960-ban. Eredetileg a milánói Ambrosiana udvarába szánták, de végül Gyulán állították fel, és csak egy másolata került ki aztán 1970-ben Olaszországba.



Szerveződhetnek író-olvasó találkozók, előadói estek, közönségtalálkozók, versenyek, készülhetnek, és nyilván készülnek is újabb lírai, prózai alkotások, színdarabok, értekezések, vagy éppenséggel fordítások, mint pl. Li Zhen Árpád, kínai magyar műfordító tevékenysége kapcsán, aki terveiről így nyilatkozott:

„Petőfi születésének 200. évfordulója emlékére – várhatóan a nyárra – egy 200 versből álló kötettel készülök, ami valójában a 2019-ben kiadott Petőfi Sándor szerelmes versei című kötetemnek a bővített kiadása lesz. Míg abban kizárólag szerelmes versek olvashatóak, addig az új a fontosabb forradalmi, népi- és tájverseinek – mint például a Nemzeti dal, az Anyám tyúkja vagy A Tisza – fordítását is magába foglalja majd. A költeményei fordítása során gyakran járt át az érzés, mintha én is az ő korában élnék és tanúja lennék mindannak, amit ő látott és átélt. Ezzel a munkával valójában nem egy új Petőfit fedeztem fel magamnak, hanem egy mélyebbet és még inkább csodálatra méltót.”


Januári utolsó posztomban szeretnék én is a Petőfi emlékévhez kapcsolódni!


Anyaggyűjtés közben találtam az alábbi alkotásra, amely láttán átjárt egyfajta jólesően cirógató „déjà vu”.


Domonkos Jolán - nem a verssorokból, hanem - Petőfi költeményeinek címeiből rakta össze művét.


Ez a vers egy összerakós… saját cél, saját akadály legyőzéssel, aminek a megugrása nagy örömet okozott nekem.

Ez is én vagyok. Vállalom. Jó ötletnek tartottam, és tartom most is. Elképzelhető, hogy lesz folytatása a dolognak, persze csak addig, amíg közben jól szórakozom. A vért izzadós, valamit nagyon akarós dolgoknak sosincs értelme. Aki ilyet nem tud, vagy nem akar csinálni, hát ne csinálja. Hogy pont Petőfi-re találtam rá... puszta véletlen…” (Domonkos Jolán)


Így vall magáról: „Írásaimmal mosolyt varázsolok az emberek arcára, és jóérzést a szívükbe.

Kedves számomra minden kis verses szösszenet, dalszöveg, mese, amely engem választott ki arra, hogy világunkban életre keljen. Egy édesanya a gyermekeinek mindig a legjobbat kívánja. Én is. Önfeledt örömöt érzek megszületésüknél, boldogságot, amikor saját lábukra állnak, és elindulnak a nagyvilágba szerencsét próbálni. Néha érdekes helyeken bukkanok rájuk... Volt amelyik egy iskolai versmondó versenyen lett 3. helyezett. Volt amelyiket egy cserkésztábor meghívón találtam meg. Volt olyan vers is, amit megzenésítettek egy gyermekotthon lakói. Közülük a leghíresebb még egy könyvtárba is bekerült. ( Könyvtári olvasónaplókra nyomtatták gyermekeknek. ) Pár versem általam nem ismert emberek videóiban is feltűnt. Soha nem tudom előre, hogy melyik vers fog sikert aratni. Ha visszanézem régebbi írásaim olvasottságát a Poet oldalon, időnként magam is meglepődöm. Mi a siker titka? Nem tudom. Szívemnek egyformán kedves mindegyik vers. Megszültem őket, és most hagyom, hogy beteljesítsék a sorsukat...


S akkor most következzen a vers!

(Ha tudnék zenét szerezni, biztos adnék sorainak hangomon kívül hangjegyeket is!)


Domonkos Jolán: PETŐFI megszólal

Verscím sorok


/ KI VAGYOK ÉN? NEM MONDOM MEG /

/ TEMETŐBEN / ÉLŐ HALOTT /

/ TEMETÉSRE SZÓL AZ ÉNEK /

/ FÜSTBE MENT TERV / GYÖNGE VAGYOK /


/ KI GONDOLNÁ KI MONDANÁ /

/ ÉN / A VISSZATÉRT / ÁLDOZAT /

/ PACSIRTASZÓT HALLOK MEGINT /

/ ERDŐ SZÉLÉN / FÉLÁLOMBAN /


/ AMOTT A TÁVOL KÉK KÖDÉBEN /

/ AZ ÉN SZIVEM / BOLDOG ÉJJEL /

/ FELHŐ ÉS CSILLAG / CSATÁBAN /

/ MULANDÓSÁG / HAZAÉRTEM /



Íme még két link!


Egy válogatás Petőfi műveiből



És hát ki ápolhatná a költő emlékét hitelesebben, mint a szerelmes hitvese



MÚLTIDÉZŐ


A korábbi írásaimat megidéző sorozatom ma a fentebb emlegetett csodás városba, Gyulára is elvisz. Az elmúlt években több alkalommal is jártam ott, és mindig kellemes emlékekkel tértem haza.



Aztán van még egy apropója annak, hogy ezt a boldogsággal foglalkozó posztomat hoztam.


A napokban olvastam egy cikket, melynek összegzése így szól:


…a jó élet titka az őszinte kapcsolódás másokhoz, a bizalom- és szeretetteli odafordulás a többi ember felé.”



Következzen egy boldog február mindannyiunk életében!🙂


2023.01.31.


31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page