top of page
  • jokulata5

Rendhagyó bemutató

Updated: Feb 21, 2023

Minden emberi együttélés: kölcsönös varázslat, egymás teremtése.

Müller Péter szavai mintha csak mai vendégeimről szólnának.

Nincs egészen négy éve, hogy a GYAK - Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség – látószögembe került.

Vezetőjükkel, Csáky Annával és párjával, Molnár Györggyel készült mai

Rendhagyó bemutatóm.




1.

Kezdésképp szeretnék egy rövid bemutatkozást kérni!

Gyémántdiplomás tanár, költő vagyok, a Győri antológia felelős szerkesztője, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) vezetője. 10 éves koromban írtam első versemet, de csak nyugdíjba menetelem után foglalkoztam komolyabban az írással. A Győri antológia alkotócsoportjához történt csatlakozásomat (2002) követően kezdtem publikálni. Hét önálló verseskötetem jelent meg, írásaimat folyóiratok (Vár, Szél-járás, Agria, Kláris, Bécsi Napló, Athelier) közölték és közlik határon innen és túl. Néha a Facebookon is olvasható egy-egy versem. Költészetemről G. Komoróczy Emőke irodalomtörténész írt tanulmányt, könyvet.




2.

Anna, beszélj, kérlek megjelent köteteidről, terveidről!

Hét verseskötetem jelent meg: Léleklánggal szőtt mosoly (2003), Baranyi Ferenc előszavával, Kopócs Tibor révkomáromi festőművész illusztrációival, A magyar Krisztus, József Attila tiszteletére készített kiadvány, merített papíron, számozott példányokkal (2006), a Balaton szépségeit dicsérő és az emberi világot kritikus szemmel bemutató Szemben az éggel (2008), a képzőművészeti alkotások előtt tisztelgő Impressziók (2010), a Holdhoz kapcsolódó, szerelemmel és természetimádattal teli Mágikus Hold (2012), az összegző jellegű Felsebzett utak (20014), a halálon túli megdicsőülést bemutató Fenség és kereszt (2017).

Mindegyik igényes kiadás. Többségét a győri Palatia Nyomda és Kiadó Kft. jelentette meg. Köteteimet Kopócs Tibor grafikái és akvarelljei, valamint Molnár György fotói díszítik. A 23 kötetes Győri antológia (ugyancsak a Palatia kiadásában) egyik szerzőjeként, valamint 2005 óta főszerkesztőjeként komoly alkotómunkát végeztem és végzek. Ezek a kötetek valódi győri kiadványok: győriek a szerzők többségükben, a művek témái is kapcsolódnak helyenként a városhoz, a címlapfotók jelentős része egy-egy győri nevezetességet ábrázol stb. E könyvek szerkesztése, az igényes nyomdatechnika, a belívekben található színes betétek, a csatolt fejezetek, melyekben egy-egy hazai vagy határon túli irodalmi közösséget, folyóiratot, kortárs költőket mutatunk be, teljesen egyedivé, magas színvonalúvá teszik az antológiát.

A klasszikus versformát kedvelem, mert véleményem szerint a kötött, szépen kidolgozott forma, rím, ritmus, zeneiség a vers igazi lényege. Vannak azonban laza szerkezetű költeményeim is. A téma határozza meg, mikor használom egyik vagy másik formát. Szépségimádó vagyok. Ez írásaimban is megmutatkozik.


3.

Hogyan lehet a fenti Müller Péter idézetet „rátok szabni”? Esetetekben miben nyilvánul meg az egymás teremtése?

Molnár György, a párom, élettársam – képzettségét tekintve, gépészmérnök – a művészet, a fotózás szerelmese, műgyűjtő, az antológiaközösség egyik tagja, antológiánk társszerkesztője, nagyszerű fotós, a Győri Fotóklub tagja, a Győri Szalon internetes újság munkatársa, karikatúrista, emellett fafaragványai is kiválóak. Az ő munkáit dicsérik az antológiakötetek borítólapjai, a belívek anyagának, valamint a szerzőknek a fotói. Önálló kiállításai mindig nagy sikert aratnak. Az én könyveimet, valamint egy-egy itt-ott megjelentetett versemet is az ő képanyaga gazdagítja, szemlélteti.

Több mint negyven éve élünk együtt egyre növekvő szerelemben, szeretetben. Ezalatt teljesedett ki mindkettőnk alkotómunkája. Egymást inspiráljuk és segítjük. A GYAK tagjaiként a közös tevékenység során valóban egymást teremtettük azzá, akivé lettünk.



4.

Tudom, hogy szívügyed a GYAK, és valami elképesztő energiával, odafigyeléssel és nem utolsó sorban magas szintű szakmaisággal irányítod ezt a csapatot. Mesélnél róla néhány gondolat erejéig?

A 2000-ben induló Győri antológia szerzőihez 2002-ben csatlakoztam. 2005-ben, az alapító szerkesztő halála után én vettem át ennek a könyvnek a szerkesztését, valamint a körötte szerveződött alkotókörnek az irányítását. A kezdetben tíz költő száz versét tartalmazó könyvet mind a műfajok kiszélesítésével, mind a szerzőkör bővítésével, a terjedelem növelésével megváltoztattam. Ehhez az önkormányzathoz benyújtott pályázatomra megkaptuk a szükséges pénzösszeget. Az állandó szerzőkből igazi közösség fejlődött. 2009-ben megalapítottuk a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösséget (röviden, a GYAK-ot). Azóta elnyertük a Győr Művészetéért díjat, tagságunk pedig 30 főre gyarapodott. Sajnos, néhányan közülünk meghaltak, de mindig vannak új jelentkezők.

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár is a támogatóink között van. Állandó termet biztosít összejöveteleink és bizonyos rendezvényeink részére. Irodalmi esteket, könyvbemutatókat, kiállításokat rendezünk, műhelymunkát végzünk, és anyagi lehetőségeinktől függően, ellátogatunk más településekre bemutatkozás céljából. Széleskörű kapcsolatrendszert építettünk ki kortárs alkotóközösségekkel, művészekkel, írókkal, költőkkel. Tevékenységünk középpontjában az évente megjelenő több száz oldalas antológia áll, valamint az utóbbi időben kiadott művészeti naptár.

Sokfélék vagyunk: különböző életkorúak és foglalkozásúak. Többségünk nyugdíjas: tanár, mérnök, orvos, közgazdász, újságíró, előadóművész, de diákok, munkaviszonyban lévők is vannak tagjaink között. Az alkotó kedv, a tehetség tart össze bennünket. A közös rendezvényeken és kiadványokon, valamint kiállításokon kívül egyéni köteteket jelentetünk meg, egyéni kiállításokat is rendezünk.


5.

Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy műfajaitokban mi adja az inspirációt?

Legfőbb inspirációnk a szépségteremtés, valamint az igazmondás szándéka.

A Hold szerelmeseként egy egész kötetet felölelő mennyiségű verset írtam e csodálatos égitest ihletésében, a szerelemről és a természeti szépségekről szóló alkotásaim sorai közé csempészve.

Gyurkát mint fotóst ezenkívül az érdekes események igényes megörökítése inspirálja.


6.

Gyurka megmutatnád legkedvesebb Anna-versed?

Természetesen, nagy örömmel! Szeretem Anna minden alkotását, választani sem igazán tudok könnyen, de talán az egyik legjobban szeretettem az Ébredéseim című.


Tavaszéj hajnalán

derengő-kék egek,

nyíló ajkadon

ébredek.

Nyári éj hajnalán

duzzadó vágy, meleg,

megcsókolom a

testedet.

Őszi éj hajnalán

harmat, bú pereg,

megcsókolom a

szemedet.

Téli éj hajnalán

a fény szendereg,

megcsókolom a

kezedet.

Halálom hajnalán,

amikor elmegyek,

megcsókolom a

lelkedet.


7.

Engedjétek meg, hogy végül az én két favoritommal köszöntselek titeket jó egészséget, további sikeres alkotó munkát kívánva!


Kötődésed városodhoz szinte minden mondatodból érződik.


A magyar kultúra napján rendezett megemlékezésünk nyitánya volt

az Ünnep és szerelem című versed megzenésített változata, ahogy az albumban ez látható is.


A másik szívemhez nőtt alkotásodra egy hete találtam!


Ennek videóváltozatával köszönöm meg a beszélgetést:



MÚLTIDÉZŐ

Mai tavalyi posztom, mi más is lehetne, mint amely az Anna által szívvel-lélekkel emlegetett, irányított GYAK tavalyi naptáráról készült:




2023.02.21.


54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page