top of page
  • jokulata5

"Felség, ma augusztus 24-dike van, Bertalan apostol neve napja."


Szent Bertalan éjszakája a 16. századi francia vallásháborúk egyik legismertebb történése.

1572. augusztus 23-áról augusztus 24-ére virradó éjszakán a békülési célzattal Párizsba gyűlt hugenották (francia reformátusok) nagy részét a király beleegyezésével lemészárolták.



Mai ajánlásom Alexandre Dumas: Margit királyné című művével indítom, mely foglalkozik ezzel az eseménnyel.



Az intrikák, titkos találkák, viadalok szinte vad forgatagával bemutatott történet ráadásul olyan kulcsfogalmak körül játszódik, amelyek napjainkban is égetően aktuálisak: Dumas témája az (érdek)házasságok természete és a vallásháborúk őrülete. A történelmi tényekre épülő regényben az elfojtott vágyakat, viharos szerelmi ütközeteket egy uralkodópár szenvedi meg a XVI. század végén: Henrik király Valois Margit hercegnőt veszi nőül, egyikük katolikus, másikuk kálvinista, vállalt szerepük egy kettészakadó ország egyesítése volna. A könyv halhatatlan főhőse, Margot királyné a francia nő egyik örök szimbólumává vált, nem véletlen, hogy históriájából még napjainkban is nagy sikerű film készült.

(Én mondjuk e-könyvként olvastam, de azért "guglira is rákerestem".)

A történet váza hiteles, ám egyes szereplők az írói fantázia szüleményei. A hömpölygő, mégsem dagályos történet a romantika remeke, ma is izgalmas, fordulatos történelmi regény. A regény alapján készült a Margó királyné (La Reine Margot) francia film 1994-ben. Rendezte: Patrice Chéreau Főszereplők: Isabelle Adjani (Valois Margit), Daniel Auteuil (Navarrai Henrik) és Virna Lisi (Medici Katalin)



Alexandre Dumas-t bizalmas barátság fűzte az emigráns Teleki Sándor grófhoz, aki megismertette vele Petőfit, s aki nem mellesleg több Petőfi-verset le is fordított franciára. 1865-ben több hetet töltött Dumas Budapesten, ahol nagy ünneplésben volt része. A magyar szimpátiát viszonzandó magyar díszruhát csináltatott magának: atillát, sarkantyús csizmát, kócsagtollas kucsmát s több felolvasását e magyar öltönyben tartotta.


Egyébként a „vad gróf” vendégeként – három alkalommal is megfordult koltói birtokán Petőfi Sándor. Egyik ilyen alkalom volt, amikor az újházasok itt töltötték a mézesheteket. Ez idő alatt született 28 új Petőfi vers.

Egy, a koltói Teleki-kastélyról szóló írásban olvastam:

... A koltói mézeshetek 1847. szeptember 9-től október 20-ig tartottak. Petőfi életének legboldogabb hat hete volt, és a magyar irodalomnak olyan gyöngyszemeket ajándékozott, mint a Szeptember végén, Beszél a fákkal a bús őszi szél, Mi a szerelem? Petőfi így összegezte a mézeshetek eseményeit:


A prózai embernek a mézeshetei is prózaiak és ellenkezőleg. Az én mézesheteim a sírig fognak tartani. Legföljebb a mámor fog eltűnni belőlük, de a költészet és a boldogság megmarad, ezek mámoros napok valának, és éppen ezért nem is tudom, hogy teltek el. Csak ami szinte bosszantó, a legprózaiabb, s úgy szólván oda nem tartozó időtöltéseim jutnak eszembe, például a lovaglás, olvasás, írás stb.”

A szoba, amelyben a Petőfi házaspár lakott, a kastély északkeleti sarkán található, innen nyílik a legszebb kilátás a máramarosi hegyek felé. A fiatal pár a legtöbb idejét ebben a szobában töltötte, vagy pedig a parkban lévő somfa alatt ültek, ahonnan szintén csodálatos a kilátás. Néhányszor bekocsikáztak Nagybányára, ahol kisebb bevásárlásokat tettek. Rendes napi sétájukhoz hozzátartozott a falu délkeleti részénél levő Vajda-forrás felkeresése. A költemények zöme a híres somfa alatti kőasztalon íródott. Ezt a fát Petőfi somfájának nevezték, s ez alatt pihent kívánsága szerint Teleki Sándor is 1936-ig...”

Az meg az én privát kötődésem Szent Bertalan napjához hogy ha nem is 1572-ben, de az azóta eltelt évek egyik augusztus 24-éjén megszülettem!


A poszt végére egy lista található a fentebb emlegetett versekből. Van köztük egy kortárs szerző szülinapi köszöntése - melyből aktualitása okán felvételt is készítettem.


Takács Mária így vall magáról:

„Budapesten születtem, Újpesten éltem 45 évig. Most már nyugdíjas vagyok, de természetesen nem pihenek, dolgozom tovább a saját vállalkozásomban. Nagyon szeretem a verseket, az irodalmat. Hosszú éveken át nem volt időm verset írni, de most igyekszem mindezt bepótolni. Magánéletemről: három gyönyörű unokám van, közülük a legnagyobb leányzó a fő kritikusom.”


2022.08.23

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page