top of page
  • jokulata5

Szeptember

Ma Szeptember címet viselő műveket hoztam - a hónaphoz kapcsolódó események, alkotások, vers, dal, próza éltetik az év kilencedik havát.

Tény, hogy 1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az olvasás nemzetközi napjává.



Meggyőződésem, sőt tapasztalatom, hogy ahány jó könyvet olvastam, annyival több életem volt, lesz. Minél gyakrabban merülök el abban, hogyan léteznek, cselekszenek és gondolkodnak más emberek, törzsek, népcsoportok, annál tisztábban látok, érzek, értek,...Vámos Miklós író szavai ezek, melyek azonnal megidézik a közelmúltban megrendezett Ünnepi Könyvhetet is.



"Bele kell kóstolni a könyvbe, néhány oldal után már tudhatjuk, mire számíthatunk, különösen, ha a szerző érzékletes légkört teremt bevezető mondataival. Én legalábbis így kezdem az olvasást..." (Szakonyi Károly)





„Az ember lassan otthonos lesz a világban. Igen, ez a szeptember. Ízlelem, mint a szakértő az újbort és mustot, nyelvcsettintve és komolyan. Már meg tudom különböztetni az egyes szeptemberek fajsúlyát, hőfokát, ízét és illatát. Igen, az idei elég tűrhető szeptember. Van benne cukor, ökörnyál, méz színű napsütés, halálszag, ittas életérzés, hümmögő bölcsesség. Elég jó szeptember ez. Megjelölöm krétával, s várom, mi forr ki erjedő mámorából tavaszra?” (Márai Sándor: Szeptember)


Dr. Nagy Mihály: Ősz piktor




Kányádi Sándor: Szeptember


Fagyó mosolyú délután: sárguló alma fönn a fán.

Borzongó lombok reszketeg, útra készülő levelek.

Hóharmat színű kikerics: hűvösödnek a vizek is.

Ezüst szakállú holdvilág: szigorodnak az éjszakák.

Gyapjasodik a kicsi őz: észre se vettük, itt az ősz.


Hétvári Andrea: Szeptember



Száva Sándor: Szeptember végén




2021.09.14


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page