top of page
  • jokulata5

Színház...

Az elmúlt évben az egri Gárdonyi Géza Színház Vers otthonról címmel adott közre felhívást.




Számomra elsőre nem igazán volt világos, hogy ez egy verseny (a hiba az én készülékemben volt, természetesen) de mert akkortájt Gyurkovics Tibor Feleselője volt az egyik favoritom, gondoltam, átküldöm.

Az idei szezonban aztán éltem a színházlátogatás lehetőségével, ahányszor csak sikerült!

Két darabról hozok most egy kis - bízom benne - kedvcsinálót!



Az egyik a Fizikusok

Friedrich Dürrenmatt drámái közül méltán az egyik leghíresebb, a mai napig sokat játszott darab az 1962-ben született komédia, A fizikusok. Dürrenmatt a hidegháború, az egész emberiséget fenyegető atomkatasztrófa ellen tiltakozik művében, az atomkor tudósainak emberfeletti felelősségéről szól. A történet egy magánszanatóriumban (bolondokházában) játszódik. Ez egyszerre tekinthető - paradoxonnak, mert „Csupán az őrültek házában vagyunk szabadok. Csak az őrültek házában szabad gondolkodnunk. Odakint a szabadságban a gondolataink robbanóanyagok.” Dürrenmatt szerint az igazi szabadság, hogy ha belátjuk, hogy nem vagyunk szabadok. - szimbolikusnak, mert: őrült világunk szimbóluma, ahol az őrültek normálisak, a normálisak őrültek. Főszereplők: három fizikus (képzelt) Einstein, Newton, Möbius Kiderül természetesen, hogy egyikőjük sem bolond: Möbius nagy felfedezéseket tett, a másik kettő pedig utána nyomozott. Mindhárom embernek megvan a saját különös szokása, Einstein folyton hegedül, Newton iszik, Möbiusnak pedig megjelenik látomásként Salamon király.

Hogy emellett Dürrenmatt még remekül festett is, már csak egyféle hab a tortán!



A másik darabot Ray Cooney Páratlan párosát szombaton, május 28-án néztem meg.


"A mű a szerző Páratlan páros című darabjának folytatása. Az emlékezetes események óta majd' 18 év repült el. Gavin (John és Barbara fia) 16 éves, míg Vicki (John és Mary lánya) 15 éves. Vigyázat! John még mindig ugyanaz a személy, és még mindig taxisofőr!) Vicki és Gavin megismerkedik az interneten, s a lány meghívja magukhoz a fiút... Mikor a közös apa tudomást szerez minderről, kétségbeesetten próbálja megakadályozni a találkozást. Stanley, a régi bútordarab házibarát természetesen ismét belekeveredik a bonyodalmak sodrásába: John embert próbáló feladatokat bíz rá, hazugságokra kényszeríti, nevetséges helyzetekbe sodorja, s újabb övön aluli gyanúba keveri..." - mindezt azon egyszerű okból kifolyólag, hogy magát mentse! S hogy még teljesebb legyen a kavarodás, megjelenik Stanley szenilis apukája is...

A valamikori "beszólás", hogy a taxisofőr a nyugdíjast készül fuvarozni...no, innen ered! Poén poén hátán, rengeteg édesen faramuci helyzet, nevetéstől dűledező nézőtér! Rég nem voltam ilyen vidám, önfeledt hangulatú előadáson! Hogy a főszereplő Johnt a második felvonásban még a ragasztott bajsza is megtréfálta, tulajdonképpen már nem is volt meglepő - beépült a darabba.

Mit mondjak! Véletlenül se hagyja ki senki, ha esetleg szembejönne vele a lehetőség, hogy megnézze!

Hogy látvány nélkül mégse maradjunk, jóllehet, nem az egri, de egy kis páratlan ismertető:



2022.05.31.

21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page