top of page
  • jokulata5

Szeptemberi születésnapi köszöntők, megemlékezések évfordulókról

Updated: 20 hours ago



Szeptember 1.

"Az Erzsébet híd a Duna felett épített közúti híd, amely Észak- és Dél-Komáromot köti össze két város központján keresztűl. A hídtól indul a 132-es főút, amely Dél-Komárom belvárosán keresztül az 1-es főúttal és 13-as főúttal kínál összeköttetést.[1] A szlovák oldali folytatása a 64-es főútba bekapcsolódó 64a számot viseli.

A híd az 1767,8 folyamkilométernél található.

A nemzetközi megállapodások értelmében a híd Magyarország és Szlovákia osztatlan közös tulajdonát képezi..."



Brüll Adél, asszonynevén Diósy Ödönné (Nagyvárad, 1872. szeptember 1. – Budapest, 1934. január 18.) Léda néven Ady Endre múzsája.



Az általános és a középiskolákban a szokásos első tanítási nap és évnyitó.


Szeptember 2.


Benczúr Gyula: „Budavár visszavétele 1686-ban" Buda visszafoglalása a töröktől 1686. szeptember 2-án történt. A régóta várt esemény Buda török kézre kerülése után 145 évvel és négy nappal valósulhatott csak meg. Ezt megelőzően összesen öt alkalommal, legutóbb 1684-ben próbálták visszafoglalni a magyar fővárost..."


Keanu Charles Reeves (Bejrút, 1964. szeptember 2. –) libanoni születésű kanadai színész.


"Homoki Nagy István (Mezőtúr, 1914. szeptember 2. – Budapest, 1979. december 14.) Kossuth-díjas magyar filmrendező, operatőr.

Homoki Nagy István elsősorban természetfilmesként lett híres, filmjei a magyar tájat és élővilágát mutatták be az 1950-es és '60-as években (gemenci erdő, Kis-Balaton, hortobágyi síkság, alcsútdobozi dombvidék, a Tisza menti füzesek, a Duna, Kiskunság, a Körösök vidéke, a Vértesalja), de az állatokkal forgatott filmjei is népszerűek voltak.

Iskolateremtő volt abban az értelemben, hogy az ő nevével kapcsolják össze[1] jelenleg is Magyarországon a természetfilmezést. Negyven ország vásárolta meg filmjeit, fesztiválokon vetítették és díjazták munkáit.

Alkotói szakasza két markáns részre bontható: kezdeti tájjellegű rövid- és egész estés filmjei, valamint az állatokkal forgatott filmjei..."


Szeptember 4.


Horthy Miklós újratemetése - Kenderes, 1993.09.04



Czóbel Béla (Budapest, 1883. szeptember 4. – Budapest, 1976. január 30.) Kossuth-díjas magyar avantgárd festő. Első felesége Isolde Daig, német–holland származású festőtől született Lisa, később világhírűvé vált balett-táncos leánya. Második felesége Modok Mária festőművész. Unokahúga Czóbel Anna operatőr, testvére pedig Czóbel Ernő irodalomtörténész, politikus volt. Képei



Sánta Ferenc (Brassó, 1927. szeptember 4. – Budapest, 2008. június 6.) Kossuth-díjas magyar író. Munkái legalább 23 nyelven jelentek meg.


Szeptember 5.

"Aki jótékonyságot vet, barátságot arat."


Szeptember 9.


I. e. 490. A marathóni csata kezdete a megszálló perzsa haderő és a görög városállamok hadseregei között.

A maratoni futás mint sportág, innen származik.

A marathóni csata (ógörögül: Μάχη τοῦ Μαραθῶνος) a görög–perzsa háborúk egyik legjelentősebb ütközete, amely Athén és a perzsák között zajlott i. e. 490-ben. I. Dareiosz hadai ütköztek meg a Miltiadész vezette görög sereggel. A csata, mely görög győzelemmel végződött, nagyrészt Hérodotosz leírásából ismert. ...


Az USA-ban 1971. szeptember 9-én, Nagy-Britanniában október 8-án jelent meg John Lennon második és egyben legnépszerűbb szólóalbuma, az Imagine.

Lennon tudta, hogy az album kereskedelmileg sikeresebb, mint az előző, de rámutatott arra, hogy tartalma megegyezik a provokatív John Lennon/Plastic Ono Band-ével.

Azt mondta, csak annyi a különbség, hogy az Imagine cukorba csomagolva hordozza ugyanazt az üzenetet. ..


Lev Nyikolajevics Tolsztoj (oroszul: Лев Николаевич Толстой; Jasznaja Poljana, 1828. szeptember 9. – Asztapovo, 1910. november 20.) orosz író, filozófus, az orosz irodalom és a világirodalom egyik legnagyobb szerzője, a realista orosz próza mestere.


Mucsi Zoltán (Abony, 1957. szeptember 9. –) Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.


Dávid Jóna (Budapest, 1968. szeptember 9. –) magyar költő, lapszerkesztő, médiatanár. A zsámbéki Főiskola egykori tanára, stúdióvezetője; az Art'húr kulturális művészeti lap alapítója (1994), főszerkesztője, a Facebookon az Art’húr Irodalmi Kávéház vezetője.


Szeptember 10.


Pogány Judit (Kaposvár, 1944. szeptember 10. –) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.


Colin Andrew Firth (Grayshott, 1960. szeptember 10. –) Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas angol színész.


Huszárik Kata (Budapest, 1971. szeptember 10. -) Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Nagy Anna színésznő és Huszárik Zoltán filmrendező lánya.


Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja.


Szeptember 11.


"A magyar kormány 1989. szeptember 11-én nyitotta meg a határt a keletnémet menekültek előtt."

"Szabad az út Magyarországról az NSZK-ba a NDK állampolgárai számára. 24 órakor megnyitják a magyar határokat az eltávozni kívánó NDK állampolgárok előtt, azaz szabadon távozhatnak minden olyan államba, amely hajlandó számukra a be- vagy átutazást engedélyezni."

"Az 1989. augusztus 19-én megrendezett Páneurópai Piknik kedvező alkalmát kihasználva több száz keletnémet menekült Soprontól északra áttört a magyar–osztrák határon a szabad Európába. Harminc évvel később Sopronban Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az embe­riességet. „Lebontottak egy darabot a vasfüggönyből, és felépítettek egy darabot Európa egységéből” – jelentette ki a kancellár asszony."


A hazafiak napját (Patriot Day) minden évben szeptember 11-én ünneplik az Amerikai Egyesült Államokban, mintegy emlékezetül a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások során elhunyt 2976 áldozatra. A legtöbben „kilenc-tizenegy” (9/11), vagy „szeptember 11” formában emlegetik a terrortámadás napját.


Kalazanci József katolikus nevén Kalazanci Szent József (Peralta de la Sal, 1557. szeptember 11. – Róma, 1648. augusztus 25.) a piarista rend alapítója.


Szeptember 12.


1922. szeptember 12-e óta Magyarországon kihagyják a menyasszony házassági esküjéből azt a kifejezést, hogy „mindenben engedelmeskedik férjének”.

"Esküszöm az élő Istenre, | aki Atya, Fiú, Szentlélek, | Szentháromság egy, igaz Isten, | hogy N.N. -t igazán szeretem, | hűséges házastársa leszek | Isten rendje és igéje szerint, | holtomig, holtáig | el nem hagyom | sem egészségében, | sem betegségében, | sem örömében, | sem bánatában."

(N.N - Névtelen Nulla?)


1937. szeptember 12-én Budapesten átadták a forgalomnak a hetedik - Horthy Miklósról elnevezett - Duna-hidat, mely ma Petőfi nevét viseli.

"A Petőfi híd Budapest egyik Duna-hídja. 1933–1937 között építették, a pesti és budai körút déli szakaszainak villamos- és gépjárműforgalmát vezeti át a Duna felett. Hossza 378 m, feljárókkal együtt 514 m. Szélessége 25,6 m. A híd pesti oldalán a Boráros tér (a Nagykörút déli végével, a H7-es HÉV végállomása), illetve a budai hídfőnél a Goldmann György tér. (Aminek északi oldalán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületei, a délin nagyrészt az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi kampuszai találhatóak.)"


1940. szeptember 12-én felfedezik Franciaországban a lascaux-i festményeket. A barlangfestmények 17 000 évesek, a paleolitikumból valók.

"A lascaux-i barlang (franciául: Grotte de Lascaux) (Dordogne, Franciaország; Lascaux kiejtése kb. „lászkó”) a műalkotások értéke és mennyisége alapján egyike a legjelentősebb őskori festett barlangoknak. A festmények és karcolatok nagy része a magdaléni korszakból való, azaz 15-17 ezer éves. Egyike a Vézère-völgyi festett barlangoknak, amelyek a világörökség részét képezik."


1957. szeptember 12-én ünnepi díszelőadással megnyílik Budapesten a helyreállított Corvin Filmszínház, az ország első állandó szélesvásznú mozija.


1992–ben Az Endeavour űrrepülőgép fedélzetén, az STS–47 küldetés keretében utazik először az űrbe egy házaspár, Davis és Lee.


Savanyó József (Izsákfa, 1841. szeptember 12. – Tótvázsony, 1907. április 9.)

Savanyú vagy Savanyó Jóska néven hírhedtté vált bakonyi betyár.


Tersánszky Józsi Jenő (Nagybánya, 1888. szeptember 12. – Budapest, 1969. június 12.) Kossuth- és Baumgarten-díj magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja, a 20. századi magyar prózairodalom egyik kiemelkedő alakja.


Maurice Chevalier (Párizs, 1888. szeptember 12. – Párizs, 1972. január 1.) francia sanzonénekes, filmszínész; a maga korában a francia dalműfaj leghíresebb alakja.


Linda Ann Gray (Santa Monica, Kalifornia, 1940. szeptember 12. –) amerikai színésznő, rendező, producer és egykori modell.

(Dallas)


Barrence Eugene Carter (Galveston, Texas, 1944. szeptember 12. – Hollywood, Los Angeles, 2003. július 4.) amerikai énekes, zeneszerző, producer.


Balogh Erika (Kiskunfélegyháza, 1958. szeptember 12. –) Jászai Mari-díjas magyar színésznő.


Szeptember 13.


1515. szeptember 13. A Svájci Államszövetség kinyilvánítja örök semlegességét.


2008. szeptember 13-án átadják a Megyeri híd gyalogos részét.


A programozók napját hagyományosan az év 256. napján tartjuk, ami egy átlagos évben szeptember 13-ra esik, szökőévben viszont szeptember 12-én ünnepeljük. Az ünnepnapot a 8 bites szabvány alapján számolták ki, az alkalom során a technika folyamatos fejlődésére hívjuk fel a figyelmet.


Bárczi Gusztáv (Nyitraudvarnok, 1890. szeptember 13. – Budapest, 1964. augusztus 9.) magyar orvos, gyógypedagógus.


Szeptember 14.


1861. szeptember 14-én nyitotta meg kapuit a Széchenyi lánchíd budai hídfőjénél a Budai Népszínház.

"...miután Mátyás király egykori lovardáját Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján átalakították. Molnár György alapította. Elsősorban operetteket és olyan népszínműveket játszottak benne, mint Szigligeti Ede: Két pisztoly; Berczik Árpád: Lidi; Feleky Miklós: Angyal Bandi. Első korszakát a hagyományőrzés és az útkeresés egyaránt jellemezte. Molnár igyekezett feleleveníteni a népszínművi repertoárt, pályázatokat is írt ki új népszínművekre. Kasszasikere inkább csak az olyan európai operettekkel volt, mint Jacques Offenbach: Eljegyzés lámpafénynél, A gerolsteini nagyhercegnő, Franz von Suppé Szép Galathea című művei. Az első magyar operettet Allaga Géza: A szerelmes kántor című alkotását is ők mutatták be. Molnár Az ördög pirulái és a Bem apó hadjárata című darabokkal érte el legnagyobb sikereit. Az eladósodott színház mégis csődbe ment, így 1864-ben be kellett zárni. 1867. június 13-án három éves szünet után újabb korszak kezdődött a színház életében. A befutott darabok bemutatásán olyan fiatal színésztehetségeknek is fellépési lehetőséget adott, mint Blaha Lujza, Jászai Mari, Kassai Vidor, Náday Ferenc, Rákosi Szidi, Solymosi Elek, Szentgyörgyi István vagy Vízvári Gyula.

A színház 1870-ben végleg bezárt, épületét az év szeptember 16-án lebontották."


1892. szeptember 14-én Kossuth Lajos Budapest díszpolgára lesz.


1994. szeptember 14-én megnyitják az újjáépített budapesti Nagyvásárcsarnokot.

Saját kép - 2023. augusztus 4-i dátummal, amikoris Danica társaságában bebarangoltuk Budapest ezen meg kicsit távolabbi részét! Jártunk benn is a Vásárcsarnokban, szerintem fotóztam is, de persze, hogy nem találom!


Simonyi Imre (eredeti neve: Szmola Imre) (Simonyifalva (ma Románia, Arad megye), 1920. szeptember 14. – Gyula, 1994. február 10.), József Attila-díjas (1974) költő.


Térey János (Debrecen, 1970. szeptember 14. – Budapest, 2019. június 3.) magyar író, költő, drámaíró, műfordító.


Jordán Adél (Budapest, 1980. szeptember 14. –) magyar színésznő, a Budapesti Katona József Színház tagja.


Amy Jade Winehouse (Enfield, London, 1983. szeptember 14. – Camden Town, London, 2011. július 23.) hatszoros Grammy-díjas angol énekesnő és dalszövegíró.

Mély, érzelemteljes kontraalt énekhangjáról és a zenei műfajok, úgymint a soul, a rhythm and blues és a jazz sokoldalú ötvözéséről ismert.


Szeptember 15.


Fejes Endre (Budapest, Józsefváros, 1923. szeptember 15. – Budapest, 2015. augusztus 25.) Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.


James Fenimore Cooper (Burlington, New Jersey, 1789. szeptember 15. – Cooperstown, New York, 1851. szeptember 14.) a korai 19. század egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb amerikai írója.


Agatha Christie (Torquay, 1890. szeptember 15. – Wallingford, 1976. január 12.) angol írónő, „a krimi koronázatlan királynője”. Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább mintegy 80 detektívregénye és nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes. A Guinness Rekordok Könyve szerint William Shakespeare könyvei és a Biblia után Agatha Christie könyveit adták ki a legnagyobb példányszámban az egész világon.

Színpadi darabja, az Egérfogó (1952) tartja az első előadást követően a leghosszabb időn át játszott előadás rekordját: elsőként 1952-ben mutatták be az Ambassadors Theatre-ben Londonban, és még ma is (2023) játsszák.


Szeptember 17.

Ditrói Puskás Tivadar (Pest, 1844. szeptember 17. – Budapest, 1893. március 16.)mérnök, a telefonhírmondó feltalálója, Puskás Ferenc hadmérnök bátyja.

Sokak számára a telefonközpont feltalálójaként ismert, azonban ezt semmilyen hiteles forrás sem tudta alátámasztani.


Pátzay Pál (Kapuvár, 1896. szeptember 17.[9] – Budapest, 1979. szeptember 14.) kétszeres Kossuth-díjas magyar szobrászművész, éremművész, kiváló művész, az MTA levelező tagja.


Kamuti Jenő (Budapest, 1937. szeptember 17. –) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett,[4] világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívó, orvos, sportvezető, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, Kamuti László világbajnoki ezüstérmes tőrvívó bátyja.


Kenneth Elton "Ken" Kesey (Ja Junta, Colorado, 1935. szeptember 17. – Eugene, Oregon, 2001. november 10.) amerikai író.

Leghíresebb regénye a Száll a kakukk fészkére.



Anastacia Lyn Newkirk, művésznevén Anastacia (Chicago, Illinois, 1968. szeptember 17. –) amerikai énekesnő, dalszövegíró és zenei producer


Szeptember 18.

Greta Garbo (Stockholm, 1905. szeptember 18. – New York, 1990. április 15.) svéd színésznő. A filmtörténet egyik legérdekesebb alakja, akinek méltóságteljes, melankolikus magatartása nemcsak a filmvásznon kreált mítosz része, de jellemének egyik legfontosabb vonása is volt.


Simándy József (Kistarcsa, 1916. szeptember 18. – Budapest, 1997. március 4.) Kossuth-díjas magyar operaénekes (tenor), főiskolai tanár, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Magyarország egyik leghíresebb tenoristája volt, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze több magyar nemzedék tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.


Ma van az illetlenség világnapja, amit itthon 2008-óta tartunk.

Az illetlenség világnapján a helyes illemre hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy a jó modor nem kerül semmibe, de mégis nagyon sokat jelent a hétköznapokban is.


Az egyik leghitelesebb amerikai hírforrásnak tartott lapot az Amerikai Egyesült Államokban 1851. szeptember 18-án Henry Jarvis Raymond és George Jones alapították New-York Daily Times néven, majd 1857-ben vették fel a ma is használatos The New York Times nevet.


1752. szeptember 18-án indult el az első Bécs-Buda postakocsi járat.


Gabnai Katalin magyar színműíró, kritikus, egyetemi tanár. Született: 1948. szeptember 18. Orosháza


Szeptember 19.


1532. szeptember 19. A leobersdorfi csata: a német-magyar sereg megsemmisíti I. Szulejmán előreküldött portyázó seregét Bécs közelében.


A győri huszárok a vásárhelyi csatában szétverik a környéket dúló törököket és tatárokat.

A vásárhelyi csata Somlóvásárhely mellett zajlott ütközet a magyarokból, kisebb részt horvátokból és szerbekből álló lovasság, valamint a török–tatár sereg között, Fehérvár elfoglalását követően, 1543. szeptember 19-én. A vásárhelyi csata azon kevés ütközet közé tartozik, amelyet a hosszú Habsburg–török háború során győzelemmel vívtak meg a magyar seregek.


1783. szeptember 19-én Montgolfier forrólevegős léggömbjének felszállása a versailles-i kastély parkjában, XVI. Lajos francia király és felesége, Marie Antoinette jelenlétében. A kosárban csak egy tyúk, kacsa és birka van, ember repülését a király nem engedélyezi. A léggömb 8 percet tartózkodik a levegőben és két kilométert repül.


1853. szeptember 29-én Ferenc József osztrák császár megtekinti a Bécsbe szállított Szent Koronát, és elrendeli annak a budai várban való őrzését.


1857. szeptember 13-én bevezetik Magyarországon az új ezüst forintot.


1928. szeptember 19-én bemutatják Amerikában az első Mickey egér rajzfilmet.

Többek szerint az amerikai kultúra jelképeként majdnem annyira ismert, mint az amerikai zászló.


1952. szeptember 19-én Budapesten leleplezik a korábbi Kossuth-szobor helyére felállított Kossuth-emlékművet.


1981. szeptember 19-én a Central Parkban rendezett ingyenes koncerten 400 ezren hallgatják Simon and Garfunkelt.


Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino, Olaszország, 1894. március 20.) magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc egyik szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt. Újságírói álneve: Deregnyei.

És nem utolsó sorban az én utcám névadója!


1897 – Tamási Áron Kossuth-díjas magyar író (született: Tamás János, Farkaslaka, 1897. szeptember 19. – Budapest, 1966. május 26.)

(Egyes források szerint 20-án született.)

Kossuth-díjas székely magyar író. Leggyakrabban az ún. népi írók közé sorolják. Testvére Tamási Gáspár erdélyi magyar népi emlékíró.


Mészáros Márta (Budapest, 1931. szeptember 19. –) Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró. Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező volt felesége, Mészáros László szobrászművész lánya.


Brian Samuel Epstein (Liverpool, 1934. szeptember 19. – London, 1967. augusztus 27.) brit üzletember, akit legtöbben a Beatles együttes menedzsereként ismernek. Kulcsszerepe volt a zenekar kezdeti sikereiben. Epstein tapasztalata az üzleti életben és a zenekar őstehetsége tette lehetővé, hogy három év alatt világhírnévre tegyenek szert.


Beszélj úgy, mint egy kalóz – mert ez is világnap!


Szeptember 20.


1519. szeptember 20-án Magellán elindul az első sikeres világ körüli hajóútra.

A Föld első körülhajózása Fernão de Magalhães (magyarul többnyire: Magellán) vezetésével végrehajtott, 3 évig tartó portugál–spanyol expedíció volt 1519 és 1522 között, melynek célja az akkori nevén Fűszer-szigetek (ma Maluku-szigetek) nyugatról való felkeresése és a spanyol korona számára való birtokba vétele volt, a dél-amerikai kontinens déli részén feltételezett átjáró megtalálása segítségével. Magellán az út alatt életét vesztette. Az út során bebizonyosodott, hogy Amerika és Ázsia között óriási vízterület van, ami sokkal szélesebb nem csak az Atlanti-óceánnál, de annál is, ahogy a korabeli térképeken az Amerika és Japán közötti távolságot ábrázolták. Ezen kívül az is kiderült, hogy a Föld felületének nagy részét óceán borítja, és hogy létezik az egységes Világóceán. Továbbá végső bizonyítékkal szolgált arra, hogy a Föld gömb alakú


Budapest, 1929. szeptember 20. A Fórum mozi műsorra tűzi a „The Singing Fool” című amerikai filmet, a „Jazzénekes” Al Jolsonnal a főszerepben."


1946. szeptember 20.  Először tartják meg a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. 1939-ben lett volna az első, de a világháború miatt elhalasztották.


1954. szeptember 20. Az első Fortran nyelven megírt számítógép program futása.


1988. szeptember 20-án három évtized után hazatér Budapestre Faludy György költő.


1990. szeptember 20-án ratifikálják a két Németország újraegyesítését.


Takarítási világnap 1992 óta


A 19. század utolsó negyedében nagy nemzetközi biztosító monopóliumok és konszernek alakultak ki. 1993-ban az osztrák biztosítók kezdeményezték a szeptember 20-ai biztosítási világnap megtartását, hogy felhívják a figyelmet a biztosítások fontosságára és makrogazdasági szinten is pozitív szerepéret

Megnőhet manapság sajnos a "főhet a fejük...


"2008. szeptember 20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban rendezték meg első alkalommal az európai kultúra napját.

A nemzetközi rendezvény célja volt, hogy felhívja a figyelmet az egyenrangú kultúrák párbeszédének fontosságára.

Az európai kultúra napja rendezvény a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére – öt ország civilszervezeteinek összefogásával – jött létre 2008-ban. A minden évben szeptember 20-án rendezendő esemény be kívánja mutatni az egyenrangú kultúrák együttműködtethetőségét és egymás melletti fejleszthetőségét.

Az együttműködők és a kulturális események tekintetében egyaránt bővülő program a tervek szerint évente változó helyszíneken megszervezett központi programból, valamint – az ünnepnapon és az azt következő négy hétben – a kultúra főbb ágait felölelő, multikulturális kulturális eseménysorozatból áll. Az esemény összekapcsolódik nemzetközi kapcsolatok teremtésével és elismerések átadásával."


"Szeptember 20. – A gyermekek világnapja

Az UNICEF (az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapja) javaslatára 1954 óta szeptember 20-án tartjuk a gyermekek világnapját. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő országokban élő gyermekekre, illetve a gyermekek védelmére.

Minden évben ezen a napon az UNICEF felkéri az összes országot, hogy támogassa az 1959-ben megfogalmazott gyermekek jogairól szóló nyilatkozatában leírtakat „[…]meghatározza a gyermekek védelemhez, oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, megfelelő lakhatáshoz és táplálkozáshoz való jogát.” (unicef.hu)

Hazánkban 1997-ben lépett életbe a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, mi ettől az évtől ünnepeljük ezt a napot."


Benyói és urbanói nemes (1778-tól gróf) Benyovszky Móric (teljes nevén: Benyovszky Máté Móric Mihály Ferenc vagy Móric Ágoston, Verbó, Nyitra vármegye, 1741. szeptember 20. – Agoncy, Madagaszkár, 1786. május 23.) magyar főnemes, katona, híres utazó, emlékíró. Apja Benyovszky Sámuel lovassági ezredes a császári-királyi hadseregnél, anyja báró Révay Anna Róza. A családnak Lengyelországban is éltek rokonai.


Bitskey Tibor (Rákoskeresztúr, 1929. szeptember 20. – Budapest,[4] 2015. február 2.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész.


Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone, ismertebb nevén Sophia Loren (Róma, 1934. szeptember 20. –) Oscar- és BAFTA-díjas olasz színésznő, énekesnő.


Aradszky László (Budapest, 1935. szeptember 20. – Budapest, 2017. október 8.) magyar énekes, olaszos slágereivel az 1960-as években a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója volt.


Poór Péter (Budapest, 1944. szeptember 20. –)

Máté Péter-díjas magyar énekes, színész, énektanár. Poór Klára televíziós személyiség öccse.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page