top of page
  • jokulata5

Mert szeretni csak ennyire szabad...

"Gyönyörű október van, és a születésnapom, megajándékozom magam a legnagyobbal, ami valakinek adható: megrögzítem hűtlen emlékezetemnek a romladékony, múlékony, keserves és édességes Pillanatot."



Volt egyszer egy lány Budapesten, 1945-ben, kicsi volt, kecses, macskaarcú, mint egy mongolba-oltott Tanagra-figura. Ennek a mongolba-oltott tanagrának volt egy vörösbarna kulikabátja. Mámorító egy kabát volt, úgyszólván ép, legalábbis nem látszott rajta sem lyuk, sem folt, sem feslés. A kulikabát egzisztenciális szépségének meg volt a maga titka: még Debrecenből hozta magával tulajdonosa, ….

Nemes Nagy Ágnes ír így Szabó Magdára, aki 1917. október 5-én született Debrecenben. Indulásakor verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé, s színpadi művei is sikereket arattak.

Ha vannak legendás házasságok, akkor a magát az irodalom szinte minden területén kipróbáló írónő és Szobotka Tiboré az volt.


Szabó Magda kézírásos hagyatékának talán legbecsesebb része a Liber Mortis (Halottaskönyv) címet viselő, 1982. május 25-étől 1990. február 27-éig vezetett napló, a gyászmunka megrendítő, intim, vallomásos dokumentuma, amely egy már-már mitológiai szerelemnek állít emléket.


És ha semmi. Ha látomás. Akkor is ő. Akkor se más. Akkor se más, akkor is ő, hogyha semmi. Ha látomás. Ha látomás, ha képzelem, akkor is ez az életem, akkor is ő az életem, amivel éhem elveszem, amikor éppen éhezem, a köd, a pára, a varázs, a semmi, a füst, a parázs, a mesebeli paripa, az átkozódás, az ima, akkor is ő, akkor se más, ha tudom, hogy csali látomás, gebe sincs, nemhogy paripa, tótágast szárnyal az ima, ha nincs érthető felelet, én akkor is énekelek, ha nincs tested is ölelek, ha hívsz, utánad lebegek, ahogy akarod, úgy megyek, gyalog vagy mint a fellegek, csak megint ott legyek veled, megint csak egy legyek veled, és akkor nem kell felelet, porból, porban énekelek annak, aki maga se más, csak por, csak fű, csak látomás, és mégis az egyetlenem, egyetlen dolgom, értelem az értelmetlen életem az egyedüli érdemem; az, hogy szeretlek, semmi más, csak hogy szeretlek, látomás, akármi vagy, akármi légy, Te légy, te légy, sohase más.



Vas Virág – Magyar költőnők barátsága című írásában olvasható:

"Szabó Magda számokban: 51 könyv – 13 regény – 10 ifjúsági-és gyermekkönyv – 10 színmű-és drámakötet – 3 verseskötet – 42 nyelvű fordítás – 11 megfilmesített mű – 22 hazai és nemzetközi díj"


"Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból?"

Végül, ha van kedv, kapacitás, hajrá! Egy kis játék :-)




2021.10.05


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page