top of page
  • jokulata5

Tizenhárom

Updated: Jun 7, 2023



Ma tizenharmadika van, és igaz, hogy nem péntek, hanem kedd, ám ezek a heti második napok egy ideje számomra különleges világot teremtenek … pontosabban teremtek magamnak bennem általuk!

Globálisan elterjedt fóbia a péntek 13-hoz, illetve annak egyszerűbb formájához, a 13-as számhoz kötődik. Létezik olyan hagyomány, amely egészen az utolsó vacsoráig vezeti vissza a fura szokás eredetét, ahol ennyien ültek az asztalnál, meg is lett az eredménye…

Bizonyíték ugyan nincs rá, hogy valóban szerencsétlen lenne ez a szám, arra viszont léteznek „megoldások”, hogy igenis tartanak tőle.

Pl. van felhőkarcoló, ahol valamiféle áthidaló megoldást kerestek: nincs 13. emelet, helyette 12a vagy 12b, de ismert hely (a BMW müncheni székháza, ahol nincs 13. emelet).

Azután a Formula-1 versenyzői között sincs egy ideje 13-as.

A légi közlekedésben is vannak területek, ahonnan kihagyták ezt a számot: például az amerikai légierő vadászgépeinek sorozatában az YF-12-es típust az F-14 Tomcat követte. Vagy vannak repülőterek, ahol nincs 13-as beszállókapu.

Hammurapi törvénykönyvében a 12-es pontot ugyancsak a 14-es követi.

Vannak hotelek, kórházak, amelyekben nincs 13-as.



"Nem vagyok babonás ember, de..." - ezekkel a szavakkal kezdte James Lovell, az Apollo 13 kapitánya a visszatérés utáni beszámolóját. Többen nem tartották szerencsésnek az APOLLO 13 megnevezését a küldetésnek. Voltak, akik azt is megjegyezték, hogy a rakéta Saturn-V AS 508 és az 5 + 8 az 13. Ráadásul a 39A kilövőállásról indították és a 39 az 3-szor 13. Ráadásul 1970 április 11-én volt az indulás, amit amerikában 4. 11.70-nek írnak és ha ezeket a számokat összeadjuk, az is 13 (4+1+1+7+0). Ráadásul a kilövés 13 óra 13 perckor volt (a Standard Time Zone). Véletlenül az oxigén palack robbanása, amely a rendkívül nagy kárt okozott az elektromos rendszerben és az oxigén ellátásban, április 13-án történt, 321.860 km-re a Földtől.



No, mindezen felbuzdulva, mindezzel szembe menve én meg tizenhármas szám ihlette alkotásokat hoztam! Ne hagyjuk magunkat leuralni! Legyünk nyitottak a világ dolgaira! Rögtön az első Bátai Tibor Tizenhárom című verse, mely 2011-ben született. Abban az évben még élt Wittner Mária, aki életének 13 napja, 13 éve került megéneklésre.


Tizenhárom nap híján életébe került

tizenhárom nap. Azokat élte át újra

meg újra, míg cellájában az utolsóra

várt. A kegyelem készületlen érte, akár

tizenhárom év múltán majd a szabadulás.

Jövője lett kint a fényes tizenhárom nap,

amely múltja, s egyben jelene volt odabenn.

A billog végül is érdemrenddé fényesült

a már nem várt változással, amely nem hozott

elégtételt, ahogyan a képviselői

megbízatás sem. A kör ezzel bezárult, mint

védekezésül a lélek is, talán mindjárt

az ítélet kihirdetésekor. Egyetlen

prímszámmal leírható sorsa: tizenhárom.




Egy film Tizenhárom címmel:



Tracy (Evan Rachel Wood) az okos, jól tanuló tizenhárom éves lány élete gyökeresen megváltozik, amikor a kamaszkor kihívásainak próbál megfelelni: fiúkkal ismerkedni, új barátnőket szerezni, és kitűnni a tömegből. Az iskola legmenőbb csaja, Evie (Nikki Reed) megmutatja neki az arrafelé vezető utat. Vezetésével Tracy egyre mélyebbre merül a drogok, a piti bűnök, és a korántsem ártatlan szexuális játszadozások világában. Melanie (Holly Hunter), Tracy édesanyja egyre növekvő aggodalommal figyeli a lánya viselkedésében bekövetkezett változásokat…



Tiszai Pálinkás Imre néven írt a következő vers szerzője. Harmadik éve azonban már az égi alkotók táborából figyel. 

tizenharmadika - vágányzárral Halvány tavasz dobott hozzánk még napot miből a távolság ellopott egy darabot, (persze a nagyját és ami még megmaradt az is furcsa volt - a szó valahol megfáradt). Szokatlan volt minden. Még soha játszótéren nem "játszottam" szerelmet. Én - a hitetlen akár egy templomban is csókot akartam (és kaptam), sőt, mást is - az est árnyékában (és megkaptam) - de most falsul hangzott a szó. Ígértem (megtettem) - nevetni fogunk - az jó, mégis könnyek csillogtak a hamis napfénnyel (mások mint régen, tele keserűséggel). Dadogós félszavak, hallgatás - talán kezed szorítása többet mondott - és érezted, hogy "hazudunk", színház, bár szépen mosolygunk. A valóság ébresztett - talán még álmodunk, de már nincs patak, fűz, kicsi ház, szép virág, a madarak messze szálltak, csendes a világ. Utolsó csókod ízét őrzöm és még egyszer melled gömbölyűsége tenyeremhez nőtt, tested tüze még fellobbant (és elégetett), bőrömre égtél és örökké ott maradsz. Furcsán nyugodt volt a tó (vihar előtti csend), aztán az állomás, röpke búcsúzás, de a rend követelte némaság fegyelmet parancsolt, (csak arcodon folytak a kék könnyek - volt még pár pillanat - aztán a gázra léptél, csak az út végén láttam karod - intettél, egy búcsút...néztem - míg az út elkanyarodott, sínek sikoltottak - értem nyúltak a holnapok nélküled. (s a tavasznak vége lett - hideg ölelt magához, monoton kattogás vitt újra el - újra ahhoz a semmihez - és lassan - mert egy vágányzár gúnnyal figyelte miként birkózik egy lélek a pokolba vezető úttal)





Az alábbi vers egy újabb „tizenhármas”.

Reményik Sándor 1929-ben, Aradon írt sorai A szobor helyén címmel az aradi tizenháromnak állít emléket:


Kerestem, s megtaláltam a helyet. Már égre nem törtek nagy vonalak, Csak áldozati illat lebegett. Körül vasrács, és belül puszta gyep, De a gyep közt gyöngyvirág-levelek. A levelek közt egy-egy karcsú szár, Hogy mennyi nőtt: én nem számláltam meg, Csak hittel hiszem: éppen tizenhárom, S tizenhárom gyöngy minden karcsú száron. Hát ez maradt: túl szobron és időn, Ércen, márványon, merev méltóságon, Új viharon, új vértanúhalálon: Tizenhárom gyöngy, tizenhárom száron.

Végül visszakanyarodnék a kezdő gondolathoz: ma december 13-a van, Luca napja, melyhez

több hagyomány is kapcsolódik, így a Luca szék készítése, Luca-napi búzaültetés, Luca-napi kotyolás és a dologtiltás. Forrás: Körkép.sk


Kívánok innen is nagyon boldog névnapot nekik!

(Kiemelt helyen unokahugimnak, Mátyássy Lucának!)



2022.12.13.


31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page